6.9. Párolgó folyadék hőmérsékletének mérése
A kísérlet célja
A párolgás endoterm voltának szemléltetése.
Szükséges anyagok, eszközök
- hőmérő (lehetőleg folyadékos, de digitális is megfelelő)
- vatta
- kis átmérőjű befőttes gumi
- alkohol, vagy éter
Leírás
A vattát mártsuk alkoholba, és befőttes gumi segítségével rögzítsük a hőmérő folyadékzsákjához. Lengessük meg kissé a hőmérő alját. Megfelelő időközönként mérjük meg és jegyezzük fel a hőmérsékletet.
Kísérlethez kapcsolódó kérdések
- Miért érdemes vizet úgy forralni a tűzhelyen, hogy fedőt teszünk a lábasra?
- Mit nevezünk endoterm folyamatnak? Foglaljuk össze az endoterm folyamatok jellemzőit.
- Mi az anyagszerkezeti magyarázata a párolgás endoterm mivoltának?
- Mely halmazállapot-változások endotermek, melyek exotermek? Szemléltessük egy-egy hétköznapi példával is!
Módszertani kiegészítések
- A hétköznapi tapasztalatok alapján a diákok elsősorban az olvadás endoterm jellegét ismerik (jégkocka), emellett a párolgáshoz is kapcsolódnak kevésbé tudatos élményeik (fürdés után fáznak). Fontos rámutatni, hogy a fagyás és a lecsapódás során ugyanaz a folyamat játszódik le fordítva, így a hőátadás iránya is megfordul.
Tweet