Demonstrációs fizika labor

6.12. Jég olvadáspontjának csökkentése

A kísérlet célja

Az olvadáspont-csökkenés jelenségének bemutatása.

Szükséges anyagok, eszközök

  • 250 cm3-es főzőpohár
  • vegyszereskanál
  • keverőbot vagy kanál
  • hőmérő
  • jég (ennek aprításához kalapács, rongy, deszka)
  • nátrium-klorid (konyhasó)

Leírás

A jeget törjük össze kis darabokra, majd töltsük meg vele kb. félig a főzőpoharat! Ellenőrizzük, hogy kialakult-e a jég-víz keverék egyensúlyi, 0 °C-os hőmérséklete. Adjunk a jéghez kis adag (pl. kanálhegynyi) konyhasót és keverjük össze. Mérjük meg a hőmérsékletét.

Ismételjük meg többször a só jéghez keverését és a hőmérséklet mérését. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg mindig egyforma mennyiségű sót juttassunk a keverékbe. Figyeljük meg, hogy a jég egyre nagyobb mértékben megolvad és a jég-víz elegy hőmérséklete 0 °C alá süllyed.

Ha a konyhasót valóban egyforma adagokban kevertük a jéghez, megfigyelhetjük, hogy az olvadáspont-csökkenés arányos a hozzáadott só mennyiségével.

6.12a.PNG

Kísérlethez kapcsolódó kérdések

  • Milyen alkalmazásai vannak a fenti jelenségnek a gyakorlati életben? Milyen korlátai vannak a módszernek?

Módszertani kiegészítések

  • A jelenséget kvantitatíven az ún. Raoult-törvény írja le.
  • Érdemes felhívni a figyelmet a jelenség ”hasznosságára” az alábbi kísérlet bemutatásával/elvégzésével: Sörhűtés

 


6.12. Jég olvadáspontjának csökkentése

A kísérlet célja

Az olvadáspont-csökkenés jelenségének bemutatása.

Szükséges anyagok, eszközök

  • 250 cm3-es főzőpohár
  • vegyszereskanál
  • keverőbot vagy kanál
  • hőmérő
  • jég (ennek aprításához kalapács, rongy, deszka)
  • nátrium-klorid (konyhasó)

Leírás

A jeget törjük össze kis darabokra, majd töltsük meg vele kb. félig a főzőpoharat! Ellenőrizzük, hogy kialakult-e a jég-víz keverék egyensúlyi, 0 °C-os hőmérséklete. Adjunk a jéghez kis adag (pl. kanálhegynyi) konyhasót és keverjük össze. Mérjük meg a hőmérsékletét.

Ismételjük meg többször a só jéghez keverését és a hőmérséklet mérését. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg mindig egyforma mennyiségű sót juttassunk a keverékbe. Figyeljük meg, hogy a jég egyre nagyobb mértékben megolvad és a jég-víz elegy hőmérséklete 0 °C alá süllyed.

Ha a konyhasót valóban egyforma adagokban kevertük a jéghez, megfigyelhetjük, hogy az olvadáspont-csökkenés arányos a hozzáadott só mennyiségével.

6.12a.PNG

Kísérlethez kapcsolódó kérdések

  • Milyen alkalmazásai vannak a fenti jelenségnek a gyakorlati életben? Milyen korlátai vannak a módszernek?

Módszertani kiegészítések

  • A jelenséget kvantitatíven az ún. Raoult-törvény írja le.
  • Érdemes felhívni a figyelmet a jelenség ”hasznosságára” az alábbi kísérlet bemutatásával/elvégzésével: Sörhűtés